Sayfalar

5 Mart 2013 Salı

İstisnalara tutunmak!





İnsanlarımızın savunma mekanizması ,ünlüye kara çalmak,okumuşa kibirli ve ukala gözüyle bakmak yönünde gelişmiş maalesef.Bu arada ünlü deyince illa ki şarkıcı türkücü anlaşılmasın bu her sektör için geçerli bir kavram.Ünlü politikacı,ünlü iş adamı,ünlü doktor vs. Peki bu mekanizmayı harekete geçiren şey nedir?

Bence arzuladığı eğitimi bir şekilde alamamış ya da hayatta bir şey başaramamış insanların aşağılık kompleksi içerisinde olmaları.Tabii ki her insan takdir edilmek,sevilmek ve saygı görmek ister.Fakat sen bunları elde etmek için yeterince çaba göstermemiş ya da elinde olmayan sebeplerle bazı şanssızlıklar yaşamış olabilirsin.O zaman olmak istediğin kişi olma yolunda, tamamen kendine odaklanmalısın başkalarına değil.Başarabilmiş bir diğerini aşağılaman,kıyasa gitmen ve yanlışları savunman ,sana hiç bir şey kazandırmayacaktır.

Bunlar da nereden çıktı derseniz,dün akşam ''Kim Milyarder Olmak İster'' isimli yarışmada 125.000 TL sınırına kadar gelmeyi başaran,Kars'lı çoban amcamız Gürler Yücel ile ilgili yapılan yorumlardan.Amcamızın başarılı olması üzerine, üniversite okuyup ta ne oluyor, bak adam üniversiteliden daha çokşey biliyor ; Aysun Kayacı seyrediyor mudur acaba? Çobanın oyu, onun oyuyla bir miymiş görsün! şeklinde yorum yapanlar oldu.
Bir kere amcamız bir istisna.Tekrar, büyük harflerle yazmak istiyorum O BİR İSTİSNA!

Okumak, öğrenmek,bilgi sahibi olmak isteği, ailenin ve öğretmenlerin yönlendirmesi dışında biraz da insanın yapısıyla ilgili bir durum.Şu bir gerçek ki üniversite eğitimi almak, bir insana çok şey katacaktır.Sadece o havayı solumak bile ,seçtiği dalda uzmanlaşmanın yanı sıra, dünya görüşünü,vizyonunu değiştirecek, geliştirecektir.Odtü'lüler ilk beş soruyu geçemedi falan diyorsunuz da, yaştan mütevellid, tecrübeye dayalı bilgilerin varlığını es geçiyor aynı zamanda bu yarışmanın bir genel kültür yarışması olduğunu unutuyorsunuz.Yeni nesil bundan 20 sene  önce günlük hayatın bir parçası olan,merdaneli çamaşır makinası diye bir şeyin var olduğunu bilmez mesela.Sivri zekalı insanımızın,ortasına delik açıp sonra ip bağlayarak saatlerce telefonda konuştuğu,ankesörlü telefon jetonu nedir onu da bilmez.Gürsel amcaya da facebook un kurucusu kim diye sorsalar ya da Justin Bieber'ın en popüler şarkısını nedir diye sorsalar joker hakkını  kullanırdı muhtemelen.Genel kültür düzeyi, çok okumak ve gezmenin dışında biraz da yaş aralığıyla paraleldir.

Aysun Kayacı'nın yaptığı tespiti,fazla açıklayıcı kelimeler kullanmadığı için, ya anlamayan ya da çarpıtanlar olduğunu düşünüyorum.Çünkü orada kastedilen şey o kadar açık ki.Vurgulanmak istenen; bilinçli,eğitimli,bilgi sahibi olan insanlarla, eğitimsiz,bilinçsizce hareket eden insanlar arasında fark olduğudur ki bunu tartışmaya bile gerek yok.Kutsal kitabımızda bile,''Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?'' der Zümer suresi.Ülkemizde hala okuma yazma bilmeyen insanlar var.Kız çocuklarımız okusun diye kampanyalar düzenliyoruz bu yüzyılda.Sırf ünlü ve güzel olduğu için aşağılanmak istenen Aysun Kayacı tanınan ,ekonomik gücünü eline alabilmeyi başarmış bir manken olmasına rağmen, üniversite de tarih bölümünü okumuş ve mezun olmuştur.Bu da takdir edilmesi gereken bir ataktır bana göre.Bu kadar şey yazdım yapılacak yorumların sırf Aysun Kayacı ile ilgili bölümlere geleceğini o kadar iyi biliyorum ki.Çünkü o tanınmış biri maalesef.

Umarım ana fikri anlayanlar çoğunlukta olur.Okula gitme imkanı olmamış fakat araştırmacı, zeki ve çevresine duyarlı insanlar iyi bir genel kültüre sahip olabilirler,hatta belli dallarda uzmanlaşabilirler.Ama bu onların istisna olduğu gerçeğini değiştirmez.Sırf kendinizdeki bir takım eksikliklerden  dolayı, okulun çok da matah bir şey olmadığı düşüncesini ,bu istisna insanları kullanarak savunamazsınız.Savunmamalısınız.
Sevgiler...

2 yorum:

  1. Senin güzel yüreğinin kalemine yansımasını tesadüfen okudum... çok başarılı... elbette örneğini verdiğiniz genç bayanı tek bir yorumundan yargılAmak ne kadar yanlışsa insanları katagorize etmek, birtek o yarışmacıylada Türkiye gerceğini atlamak da o kadar polyanacılık olur, tabii buda benim fikrim;)))

    YanıtlaSil
  2. Tamamen bunu anlatmak istemiştim,anlaşılabildiğime çok sevindim.Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil